wedstrijden rijden

Algemeen

Om aan wedstrijden deel te kunnen nemen moet je lid zijn van een vereniging die aangesloten is bij de KNHS of de FNRS. Daarnaast dien je lid te zijn van de KNHS en dan kun je zelf via MijnKNHS.nl een startpas aanvragen. Hiervoor is het noodzakelijk dat je bij je paard of pony een paardenpaspoort hebt. Ook moet je paard “gechipt’ zijn en moet die code in het paardenpaspoort staan. Ook alle entingen en overige medische gegevens dienen in het paardenpaspoort ingevuld te zijn.

 

Opbouw basiswedstrijdsport

Binnen onze vereniging worden 4 disciplines van de basiswedstrijdsport verreden: springen, dressuur, mennen (dressuur en vaardigheid) en aangespannen sport. De eerste 3 disciplines van de basiswedstrijdsport zijn opgedeeld in diverse klassen.

 

Dressuur: Springen: Mennen:

Klasse B
(Beginners)

Klasse BB
(Aspiranten)
Klasse B
dressuur
Klasse L1
(Licht 1)
Klasse B
(Beginners)
Klasse L
dressuur
Klasse L2
(Licht 2)
Klasse L
(Licht)
Klasse M
dressuur
Klasse M1
(Midden 1)
Klasse M
(Midden)
Klasse Z
dressuur
Klasse M2
(Midden 2)
Klasse Z
(Zwaar)
Klasse ZZ
dressuur
Klasse Z1
(Zwaar 1)
Klasse ZZ
(dubbel Zwaar)
Klasse L
vaardigheid
Klasse Z2
(Zwaar 2)
  Klasse M
vaardigheid
Klasse ZZ-Licht   Klasse Z
vaardigheid
     

Als je voor de eerste keer wedstrijd gaat rijden start je in de klasse B. Via het behalen van zogenaamde winstpunten kun je promoveren. Na de basiswedstrijdsport komt de gespecialiseerde wedstrijdsport, dan heb je het over het nationale niveau.

 

Dressuur rijden

Als je dressuur wilt rijden heb je een startpas nodig. Inschrijven voor een wedstrijd doe je door je digitaal via MijnKNHS.nl (of rechtstreeks bij de betreffende of organisatie) en het bijbehorende inschrijfgeld te betalen. Op een protocol noteert de jury vervolgens je punten. 

 

Dressuur rijden

 

Wedstrijdgegevens

Gegevens over de diverse wedstrijden die gehouden worden vind je op de zogenaamde wedstrijdkalender. Deze staat op de website van MijnKNHS (www.mijnknhs.nl/Games/SearchGames/Index). Ook andere media zoals www.startlijsten.nl/ of www.knhsregiobrabant.nl/wedstrijden  vermelden vaak een wedstrijdkalender. In deze wedstrijdagenda zoek je een wedstrijd uit waar je wilt gaan rijden en dan open je vervolgens het zogenaamde vraagprogramma. Hierop staan alle wedstrijdgegevens zoals welke rubrieken er verreden worden, wat het inschrijfgeld is en hoe er opgegeven moet worden. Alle wedstrijden worden onder auspiciën van de KNHS verreden en alle reglementen van de KNHS zijn dan ook van toepassing. Het is verstandig om als je wedstrijd gaat rijden daar ook eens naar te kijken op www.knhs.nl. Daarop is overigens nog veel meer informatie over het rijden van wedstrijden te vinden.

Springen

Als je wilt gaan springen moet je eerst de basisbeginselen van de dressuur onder de knie hebben. Een startpas heb je dan vaak al in je bezit. Inschrijven voor een wedstrijd doe je digitaal via MijnKNHS.nl (of rechtstreeks bij de betreffende of organisatie) en het bijbehorende inschrijfgeld te betalen. 

 

Springen

 

Mennen

Als je wilt gaan mennen heb je een startpas nodig. Je kunt deelnemen aan dressuur en vaardigheid. Opgeven voor een wedstrijd doe je digitaal bij de betreffende organisatie en door het bijbehorende inschrijfgeld te betalen. Op een protocol noteert de jury vervolgens je resultaten.

 

Mennen

 

Bixie rijden

Vanaf de leeftijd van 6 jaar kun je met je pony deelnemen aan de Bixie-wedstrijden, zowel dressuur en springen als mennen. Dit zijn wedstrijden speciaal gericht op de kleinste ruitertjes en amazones. Door deel te nemen aan de Bixie-wedstrijden leer je spelenderwijs vertrouwen te krijgen om met je pony deel te nemen aan wedstrijden. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de KNHS: 

www.knhs.nl/wedstrijden/beginnen-met-wedstrijden/

 

Bixie rijden

 

Afdelingsdressuur

PPV 't Raamdal heeft een rijke historie in het rijden van afdelingsdressuur. Het laatste actieve viertal is in 2012 Kringkampioen in de klasse L geworden.
De afdelingsdressuur wordt verreden door ruiters die het leuk vinden om in teamverband te rijden.