Geschiedenis van de vereniging


Paarden- en ponyvereniging ’t Raamdal is in 2003 ontstaan uit een fusie van rijvereniging Sint Vincentius en ponyclub De Doordravers. De geschiedenis van de paardensport in Grave en omgeving gaat terug tot 1937. In dat jaar werd in Velp een nieuwe kerk geopend. Een tiental boerenzonen kwam op het idee dat deze belangrijke gebeurtenis in het dorp ondersteund moest worden met een escorte te paard. Zij kregen de kriebels te pakken en enkele maanden later werd een rijvereniging opgericht. Over de naam hoefde niet lang nagedacht te worden. Zoals dat ging in die tijd werd de patroonheilige van de kerk gekozen: Sint Vincentius.

Toen de vereniging goed en wel opgestart was brak de 2e Wereldoorlog uit. De vereniging werd tijdelijk “opgeheven” en alle gegevens over paarden en ruiters werden vernietigd om ze uit handen van de Duitsers te houden. Het zou met deze informatie anders wel erg makkelijk worden om de paarden te vorderen. Toen in september 1944 de oorlog in Brabant was afgelopen kwam Sint Vincentius weer uit zijn onderduikadres tevoorschijn. In de jaren ’50 en ’60 volgden succesvolle jaren. Vele eerste prijzen werden behaald met het zogenaamde achttal rijden, de belangrijkste discipline in die tijd.

In 1976 ontstond uit de rijvereniging een ponyclub: De Doordravers. Er bleken veel kinderen belangstelling te hebben voor de ponysport. Begin jaren ’80 telde de ponyclub ongeveer 35 leden. In de jaren ’90 werd de dalende trend van de ponysport landelijk ingezet. Ondanks dat bleef de ponyclub vrij stabiel op 10 tot 15 actieve leden. Gaandeweg ontstond bij zowel de rijvereniging als de ponyclub het besef dat we naar de toekomst toe beter als één vereniging verder konden gaan. In 2003 was het zover: een fusie leidde tot de oprichting van Paarden- en ponyvereniging ’t Raamdal. Naast de afdeling Paarden en de afdeling Pony’s heeft PPV ’t Raamdal sinds 2009 ook een afdeling Mennen. Alle afdelingen zijn lid van de overkoepelende nationale sportbond KNHS.

De fusie heeft de paardensport in Grave en omgeving een flinke impuls gegeven, waarbij het huidige moto "Samen kun je meer" nog altijd leeft. Ruitersportterrein 't Raamdal biedt met 5,5 ha optimale mogelijkheden met een rijhal, springtuin, vaste hindernissen en per 2024 een grote eb- en vloedbodem.

PPV 't Raamdal is een gezonde vereniging met inmiddels een grote jeugdafdeling. Ook de diversiteit in het aanbod is toegenomen, waarbij naast dressuur en springen, ook o.a. mennen, grondwerk en eventing volop ruimte krijgt.